Vangit salakuljettavat kauko-ohjattavilla lennokeilla – myös Suomessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisien rikosten ehkäisyyn käyttämä teknologia kehittyy koko ajan. Esimerkiksi jatkuvasti tehostuneesta kamera ja internet-valvonnasta uutisoidaan ja keskustellaan runsaasti. Samaan aikaan kehittynyttä tekniikkaa käytetään kuitenkin myös lain toisella puolella, rikollisten keskuudessa.

Kuva: Microdrones
Kuva: Microdrones

28-vuotias australialaismies pidätettiin taannoin hänen käytettyään kauko-ohjattavaa helikopteria toimittaakseen huumeita vankilaan. Tapaus ei ole suinkaan ainoa laatuaan. Vice-lehdessä julkaistun artikkelin mukaan ilmiö on yleistynyt viime vuosien aikana. Esimerkiksi marraskuussa Kanadan Quebecissa työskentelevät vartijat huomasivat kauko-ohjattavan lennokin lentävän laitoksen muurien sisäpuolelle. Lennokkia tai sen sisältöä ei koskaan paikannettu.

Kauko-ohjattavien lennokkien avulla vankiloihin toimitetaan esimerkiksi huumeita, tupakkaa ja kiellettyjä esineitä kuten kännyköitä. Quebecin vanginvartijoiden liiton puheenjohtaja Stephane Lemaire kertoi Ottawa Sun -lehdelle, että kauko-ohjattavien laitteiden ohjaajien jäljittäminen on usein vaikeaa. Niitä voidaan ohjata yli kilometrin päästä.

Vastaavaa tiedetään tapahtuneen myös Suomessa. Loppuvuodesta keskusrikospoliisi paljasti huumeiden salakuljetusringin, joka toimi Sörnäisten vankilasta käsin. Vangeille yritettiin toimittaa huumebisneksen pyörittämiseen käytettyjä älypuhelimia kauko-ohjattavan helikopterin avulla. Operaatio ei kuitenkaan onnistunut, ja lopulta puhelimet toimitettiin perinteisemmällä tavalla, jalkajousella ammutun siiman avulla.

Viranomaiset tutkivat parhaillaan tapoja, joilla kauko-ohjattavien laitteiden käyttöä vankiloissa voitaisiin ehkäistä. Stephane Lemairen mukaan yksi keino voisi olla se, että vankilat ottaisivat käyttöönsä laitteiden signaalia häiritseviä laitteita.