Lentokoneharvinaisuus Jämi Fly In & Airshow -ilmailutapahtumaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Jämijärvellä 19. – 20. heinäkuuta järjestettävään Jämi Fly In & Airshow – lentonäytökseen saapuu Suomen Ilmavoimien jatkosodanaikaiseen värityskaavioon maalattu Hawker Hurricane -hävittäjä. Konetyypin edellisestä lennosta Suomen taivaalla on kulunut liki 70 vuotta.

© Phil Lawton Jatkosodan aikainen värityskaavio
© Phil Lawton Jatkosodan aikainen värityskaavio

Canadian Car and Foundry co. vuoden 1941 puolivälissä Kanadassa lisenssillä rakentama Hawker Hurricane Mk XIIb tuhoutui jo seuraavan vuoden marraskuussa Nova Scotiassa Kanadassa. Monivuotisen restauroinnin jälkeen Hurricane on loppusuoralla, ja kone lentää 1650 hevosvoiman Rolls Royce Merlin 24/500 V12 turvin Suomen taivaalla vihdoin ensi kesänä tunnuksenaan HC-465.

Koneen omistaa Suomessa asuva britti Phillip Lawton, jonka monivuotinen unelma lentävästä Suomi-hävittäjästä toteutuu vihdoin.

Ilmavoimilla oli jatkosodassa kaikkiaan 13 Hurricane- konetta, joista kymmenen Englannista ostettua Mk I -mallia ja kolme sotasaaliiksi saatua Mk II -mallia. Varaosien puutteen vuoksi konetyypin käyttö jäi vähäiseksi, koneilla saavutettiin yhteensä viisi ja puoli ilmavoittoa. Ainoa säilynyt kone, Hawker Hurricane Mk I tunnus HC-452 on näytteillä Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella.

Jämin lentonäytöksen tämän vuoden teema on Warbirds. Lawtonin Hurricanen lisäksi tapahtumassa esiintyy yli kymmenen muuta ensimmäisen tai toisen maailmansodan aikaista sotakonetta tai niiden replikaa. Maanäyttelyssä on esillä muun muassa Lappiin vuonna 1942 pudonneen saksalaisen Messerschmitt Bf 109 F-4 hylky Keski-Suomen Ilmailumuseosta. Osana tapahtumaa järjestetään sotilasajoneuvojen kokoontumisajot, tulossa on jatkosodan aikaista kalustoa moottoripyörästä panssarivaunuun.