10 vinkkiä paremmin onnistuneeseen lomaan

Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessa vietetään parhaillaan hiihtolomaviikkoja ja monen matka suuntautuu joko etelän lämpöön tai Lapin lumisille rinteille. Osa lomalaisista tuntee ensi sunnuntaina ennen arkeen palaamista tarvitsevansa uudet vapaat lomasta toipumiseen. Kuinka sitten matkasta voi saada kaiken ilon irti ilman, että kuluttaa itseään loppuun?

Ensinnäkin loman aikatauluttaminen kannattaa laatia siten, että jättää myös lepopäiville ja spontaaneille suunnitelmille aikaa ja tilaa. Mikäli matkakohde sijaitsee kauempana, ei saapumis- tai lähtöpäivälle kannata varata ylimääräistä ohjelmaa, koska aikaerot ja valmistautuminen vaativat oman aikansa. Ennemmin aikataulun täyttää tarpeen vaatiessa kuin karsii pakon edessä.

Lomalla ei myöskään ole järkevää selvitellä välejä, koska tunteet ja odotukset ovat matkalla muutenkin pinnassa. Perhe voi sopia, että tappeleminen tai kinasteleminen on ehdottoman kiellettyä. Kannattaa muutenkin olla matkassa joustavalla mielellä, sillä suunnitelmissa on vain yksi takuuvarma sääntö: Suunnitelmat menevät pieleen ennemmin tai myöhemmin. Avoimella matkamielellä kohtaa varmasti enemmän kokemuksia kuin jatkuvasti kaikkea ja kaikkia arvostelemalla, Huffington Post muistuttaa.

Jokainen tekee matkoillaan myös virheitä, mutta niitä ei kannata jäädä murehtimaan. Kun keskittyy olennaiseen ja elää hetkessä, saavuttaa reissultaan huomattavasti enemmän kuin jatkuvalla kiireellä. Kannattaa oppia myös hiljentymään ja ihastelemaan näkemäänsä. Matkailija voi panna ympäristön pikkuasioita mieleen katsomalla ja koskettamalla sen sijaan, että kuvaisi niitä koko ajan kameralla. Ei siis kannata katsoa matkaa pelkän kameran linssin läpi.

Yksi hyvä keino muistojen kartuttamiseen ja paikalliseen kulttuuriin tutustumiseen on kursseille ja vapaaehtoistyöhön osallistuminen. Matkailija saa enemmän irti turistirysistä paikallisten sekaan irtautuessaan, kunhan muistaa pitää mukanaan maalaisjärkeä ja toisten kulttuurin kunnioituksen.