Ugandan presidentin vaimo: ”Eiväthän lehmätkään ole homoja”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme hiljattain, että eniten miesten välisestä seksistä kertovaa materiaalia haetaan Googlen hakupalvelusta Keniassa, Pakistanissa ja Ugandassa. Tilastot ovat mielenkiintoisia lähinnä siksi, että esimerkiksi Ugandassa tapetaan ihmisiä jo pelkästään homojen välisen seksin ajattelemisesta – saati harrastamisesta.

Ugandassa julistettiin hiljattain 200 homoseksuaalin nimilista paikallislehden etusivulla. Monen onneksi läheskään kaikki eivät osaa lukea Ugandassa. Nyt kuitenkin maan presidentti Yoweri Musevenin vaimo Janet Museveni on sanonut julkisesti, että ihmiset eivät voi olla homoseksuaaleja, koska nautaeläimetkään eivät ole. Asiasta uutisoineen Gay Star Newsin mukaan presidentin vaimo oli myös sanonut puheessaan, että ugandalaisten tulee kuunnella Jumalaa ja olla uskollisia.

Muu maailma ja etenkin Yhdysvallat ovat tuominneet Ugandan homovastaisen politiikan jyrkästi. Esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry lähetti Ugandan presidentille vaatimuksen, jossa uhattiin lopettaa avun lähettäminen maahan, mikäli siellä ei toteuteta ihmisoikeuksia paremmin.

Homoseksuaalisuutta on esiintynyt aina, ja siitä on tullut tabu lähinnä uskontojen asettamien normien vuoksi. Miehet saattavat kärsiä homouteen liittyvistä negatiivisista tunteista esimerkiksi silloin, jos he pelkäävät itse leimaantuvansa homoksi. Tämä yleensä kielii myös heidän omasta seksuaalisesta epävarmuudestaan ja syyllisyyden tunteestaan.