Pitkä lentomatka edessä? Tässä vinkit selviämiseen

Matkailu · Terhi Piiroinen

Osa välttää kaukomaille matkustamista lähinnä pitkän lentomatkan takia. Toisaalta voi ajatella, että Etelä-Suomesta ajaa Lappiin 12 tunnissa ja samassa ajassa lentää helposti vaikkapa rapakon taakse Yhdysvaltoihin. Mukavaa se ei välttämättä ole.

Auto-, juna- ja laivamatkustamisessa on se hyvä puoli, että ruokailun pääsee suorittamaan ravintolassa. Lentokoneessa syöminen tulee hoitaa ahtaalla istumapaikalla, ja etenkin yli 180-senttisille tai muuten isokokoisille ihmisille penkit ovat auttamattoman pieniä. Heidän kannattaakin hakeutua hätäuloskäynnin lähettyville, jossa on enemmän jalkatilaa. Muuten turistiluokassa matkustamisesta voi saada asteen verran helpompaa muutamalla vinkillä.

Huffington Post on nyt laatinut asialistan, jonka avulla pitkästä yli kuuden tunnin lentomatkasta voi selvitä kunnialla. Pakkaa käsimatkatavaroihin korvatulpat, ja mikäli mahdollista, hanki erikseen lentomatkustamiseen suunnitellut versiot. Älä myöskään unohda silmätippoja. Lataa puhelimelle tai tabletille elokuvia, pelejä ja musiikkia sekä tietysti akkua tarpeeksi, mikäli koneessa ei ole näyttöjä istuimien edessä. Muista myös vara-akut näihin laitteisiin, sillä kaikissa lentokoneissa ei ole sähköpistokkeita turistiluokassa.

Älä syö ennen lentoa roskaruokaa, sillä ihmisen suolisto ei pidä lentomatkustamisesta – ja vielä vähemmän silloin jos vatsassa möyryää rasvainen hampurilaisateria. Lennolle kannattaa varata vähäsuolaisempi ja kevyempi kasvisruoka-ateria. Lentoajan voi käyttää hyödyksi esimerkiksi kasvonaamiota pitämällä, kynsiä hoitamalla tai päiväkirjaa kirjoittamalla.

Lennoilla kannattaa suosia erilaisia puhdistuspyyhkeitä, joiden avulla saa raikkaamman olon ennen hotellille tai muuhun majoitusalan liikkeeseen suuntaamista. Kuivashampoo on kaiken a ja o, sillä hiukset rasvottuvat aina pitkillä lennoilla. Aseta lisäksi kellon aika valmiiksi kohdemaan aikaan, jotta tiedät suunnilleen missä vuorokauden ajassa lennon aikana tulisi elää. Sen jälkeen sinun ei tarvitse kuin istua alas, ottaa viltti päälle ja nojata taaksepäin.