Pelkkä menolippu Marsiin – nämä ihmiset haluavat jättää maapallon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maapallon naapuriplaneetta Mars on ollut viime aikoina runsaasti otsikoissa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n lähetettyä Curiosity-luotaimen tutkimaan planeetan pintaa. Hollantilainen Mars One -projekti suunnittelee nyt siirtokunnan perustamista Marsiin.

Mars Onen tavoitteena on perustaa siirtokunta punaiselle planeetalle vuonna 2023. Reissuun ilmoittautui nyt jo 200.000 vapaaehtoista, joista 40 onnekasta pääsee osallistumaan historiaa mullistavaan projektiin.

Nyt Vita Brevis Films on tutustunut muutamiin hakijoista ja tehnyt heistä dokumenttielokuvan. Dokumentista selviää myös ihmisten motiivi lähteä käytännössä itsemurhamatkalle avaruuteen. Elämän täytyy olla melko tyhjää, jos siihen saa sisältöä vain lähtemällä Marsiin.

Syyskuussa 2022 neljä ensimmäistä vapaaehtoista lähetetään kohti Marsia. Sen jälkeen Mars One suunnittelee lähettävänsä ihmisiä Marsiin jatkossa aina kahden vuoden välein. Ensimmäinen ryhmä tulee koostumaan kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä.

Matkaan lähetettävien ihmisten täytyy kuitenkin läpäistä kahdeksan vuotta kestävä, vaativia fyysisiä ja psykologisia testejä sisältävä harjoitusjakso. Televisioitavan harjoittelun avulla heitä koulutetaan kestämään Marsin olosuhteita. Projektissa on mukana Big Brother -konseptin toinen luoja Paul Römer.

Matkalippu Marsiin tulisi olemaan yhdensuuntainen, sillä astronauttien olisi tarkoitus jäädä asumaan perustettavaan siirtokuntaan loppuiäkseen. Astronautit asuisivat säteilyltä suojattujen kupujen sisällä kasvattaen oman ruokansa. Energiantuotanto tapahtuisi aurinkopaneelien ja kierrätetyn veden avulla.