Sinullako Peter Pan -syndrooma? Trendi yleistyy nopeasti

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Tuleeko mieleesi ikinä toive siitä, että olisit voinut venyttää vielä vähän nuoruuttasi ja olla kauemmin lapsi? Peter Pan -syndroomasta kärsivälle aikuiselämän velvollisuudet ja vastuu ovat todellinen ongelma. Kulttuurissa on nähtävillä nuoruutta ihannoiva aalto, jolloin kidult-aikuisuus on normaalia asia parikymppisille ja vanhemmillekin.

Pelien ja leikkien maailma on edelleen läsnä esimerkiksi viihteessä. Julkisuudesta löytyy lukuisia esimerkkejä tähdistä, jotka eivät ole halunneet kasvaa aikuiseksi. Räikeyttä tästä joukosta löytyy – lapsiaikuiseksi voidaan yhtä hyvin kutsua edesmennyttä popin kuningasta Michael Jacksonia kuin Jackass-pelleilyllä uransa rakentanutta Bam Margeraa.

Peter Pan oli sadussa lapsi, joka pakeni kasvamista Neverlandiin, ja eleli siellä kadonneiden poikiensa kanssa. Kun ihminen valmistuu yliopistosta ja viinanhuuruisten bileiden ja ajelehtimisen täyttämä aika on virallisesti ohi, moni saattaa toivoa samanlaista kohtaloa paratiisisaarella. Todellisuutta vastaan yritetään taistella ajan venyttämisellä, muistuttaa Elite Daily.

Urapolulle pääsemisessä menee kauemmin aikaa tai sinne ei lähdetä ollenkaan. Jotkut jäävät yhteiskunnan elätettäväksi korkeakoulutuksesta ja lahjoista huolimatta. Osa nuorista aikuisista taas asuu edelleen vanhempiensa luona ja ammentaa mahantäytettä heidän jääkaapiltaan. Oli vastuunottaja sitten yhteiskunta tai läheiset – tämän ajan Peter Pan ei ota stressiä elämänsä kulusta.

Hän ei nimittäin halua työtä, joka tuntuu työltä. Hauska skenaario vastaavasta tilanteesta nähdään Will Ferrellin tähdittämässä vuoden 2008 Step Brothers -elokuvassa, jossa kaksi nelikymppistä miestä elää vanhempiensa kotona Chewbacca-naamioilla, rummuilla ja lasermiekoilla leikkien. Eräänä päivänä perheen isä pitää puheen, jossa hän kertoo halunneensa itsekin olla nuorena Tyrannosaurus Rex, mutta sen sijaan hän kasvoi aikuiseksi.

Tuleeko meidän siis täysin hylätä sisällämme kytevä, alati leikkeihin innokas Peter Pan? Ehkäpä sille on hyvä kehitellä mahdollisimman soveliaita ilmaisutapoja, jotka eivät täysin sodi yhteiskunnan sääntöjä vastaan. Ei sentään pidä pyytää ala-asteikäisiä poikia pyjamapartyihin, kun on itse viisikymppisissään oleva poptähti. Sen sijaan törkyisillä YouTube-videoilla voi pilailijana tienata nykyään hurjankin omaisuuden. Ennen kaikkea yhteiskuntaan osallistuminen työtä tekemällä kannattaa. Vain silloin syntyy uusia innovaatioita.