Elokuva-arvostelussa Captain America: The Return of the First Avenger

Elokuvat · Tim Isokivi

Marvel Studios -yhtiö on ensimmäisestä Iron Man -elokuvasta lähtien suoltanut valkokankaalle omiin sarjakuviinsa perustuvia, lajityypissään yleensä melko laadukkaita supersankarielokuvia. Sankarit seikkailivat yhdessä The Avengers -elokuvassa, ja nyt on vuorossa Captain American toinen sooloseikkailu.

Toisessa maailmansodassa syväjäädytykseen joutunut ja 2000-luvulla herännyt Steve Rogers, eli Captain America (Chris Evans), yrittää edelleen sopeutua nykyaikaan The Avengers -elokuvan tapahtumien jälkeen. Captain American S.H.I.E.L.D.-kollegan kimppuun hyökätään, ja hän huomaa olevansa takaa-ajettu mies. Yhdessä Black Widowin (Scarlett Johansson) ja ex-lentäjä Sam Wilsonin (Anthony Mackie) kanssa hänen täytyy paljastaa valtava salaliitto ja taistella uutta vaarallista vihollista Winter Soldieria (Sebastian Stan) vastaan.

Kapun ensimmäinen seikkailu, Captain America: The First Avenger, oli jokseenkin Indiana Jones -elokuvia muistuttava 1940-luvulle sijoittuva seikkailu. Jatko-osa sen sijaan muistuttaa perinteistä supersankarielokuvaa enemmän science fiction -elementtejä sisältävää vakoilu- ja salaliittotrilleriä. Käsikirjoittajat ovatkin kertoneet tarinansa saaneen vaikutteita lajityypin kalssikoista, kuten Presidentin miehet ja Korppikotkan kolme päivää.

Supersankarifanien ei kannata silti huolestua, sillä pohjimmiltaan elokuva on tuttua ja turvallista Marvel-yhtiön laatua. Elokuva vilisee viittauksia suurempaan Marvel-universumiin, ja toimintakohtaukset ovat jälleen kerran supersankarielokuvien priimaluokkaa. Tuhon ja toiminnan joukossa on tietenkin myös aimo annos hyväntuulista huumoria.

Jokin elokuvassa tuntuu silti hieman tökkivän. Captain Americasta on ymmärrettävästi tehty poliittisesti korrekti hahmo, joka edustaa patriotismia lähinnä nimessään. Paikoitellen jopa partiopoikamainen hahmo kuitenkin kaipaisi samanlaista särmää, jota Iron Manista ja Thorista löytyy. Onneksi isossa osassa on myös Scarlett Johanssonin Black Widow, joka pääsee tällä kertaa todella oikeuksiinsa – tässä on naissankari joka ei todellakaan kapene miesten rinnalla. Tärkeässä roolissa on tällä kertaa myös Nick Fury, jota näyttelemään Samuel Jackson tuntuu syntyneen.

Oudolla tavalla Suomessa uudelleen nimetty Captain America: The Return of the First Avenger häviää Marvel-elokuvien joukossa The Avengersille ja viime vuosien parhaisiin toimintaelokuviin lukeutuneelle Iron Man 3:lle. Tästäkin huolimatta se tarjoaa taattua laadukasta supersankaritoimintaa Marvel Studios -yhtiön elokuvien ystävien kevääseen.

Lajityyppi: Toiminta, Seikkailu, sci-fi, 3D

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB

Ohjaaja: Anthony Russo, Joe Russo

Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Samuel L. Jackson, Emily VanCamp, Robert Redford

Ensi-ilta: 26.3.2014

Kesto: 2h 16 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 3/5