7 tapaa pysyä koko ajan inspiroituneena

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Luovuusseminaareissa ympäri maailmaa ihmisille tiedotetaan erilaisia tapoja, joilla he voivat pysyä yhteydessä omaan luovaan voimaansa. Ilo, leikki ja hauskuus kuuluvat olennaisesti luovuuteen. Mitään innovatiivista ei useinkaan synny pakottamalla, vaikka idean toteuttaminen vaatii periksiantamatonta työskentelyä. Seitsemän asian huomioiminen voi auttaa lisäämään omaa luovuutta arjessa.

1. Älä koskaan torju mitään samantien huonona ideana. Nerokkaat ideat ovat usein niitä hölmöimpiä ja joskus naurettavan yksinkertaisia. Ajatellaan esimerkiksi Instagramia – se on verkkopalvelu, joissa voimme jakaa ja kommentoida kuvia. Miljoonia tienaava ihminen on voinut joskus keksiä todella simppelin ajatuksen ja vain etsinyt käytännön keinot muuttaa idea rahaksi.

2. Hyväksy silti, jos joku idea on huono. Kaikki ideat eivät ole käytännönläheisiä ja jotkut ovat jo käytettyjä. Aloittelevan yrittäjänkään ei kannata samantien sännätä ottamaan hurjia lainoja, vaan testata pikkuhiljaa mikä toimii ja ennen kaikkea – mitä asiakas ostaa. Jos idea ei toimi, myönnä se ajoissa.

3. Kirjoita asiat ylös. Mielessä pyörii päivän aikana miljoonia ajatuksia. Joskus joku niistä voi olla kultaisen aarteen arvoinen, ja se kannattaa kirjoittaa ylös. Olemme keskelle informaatiotulvaa, ja mieli on joka hetki kapasiteettinsa rajoilla. Lyhytkestoiseen muistiin ei mahdu kaikkia päivän aikana ajateltuja asioita. Muistat sen, mitä on tärkeää. Muistat sen paremmin, kun kirjoitat sen ylös.

4. Ole avoin kuuntelemaan muiden ideoita. Oma idea on luonnollisesti lähellä neroutta, mutta toiset voivat kuitenkin osoittaa sen epäkohdat tai antaa lisätietoa käytännön toteutukseen liittyen. Tai sitten vain hekumoidaan ja liekitetään yhdessä. Pääasia on se, että muut voivat antaa lisäarvoa luovaan projektiisi omalla panoksellaan, anna heidän tukea ja kritisoida rakentavasti.

5. Luota omiin vaistoihisi. Joskus jotain tapahtuu, ja sisäinen vaistosi kertoo, miten sinun tulee toimia. Vaikka muut sanoisivat mitä tahansa, tunne sisälläsi ei muutu. Tuolloin on syytä kuunnella ohjausta ja tehdä valintoja sen mukaan. Myöhemmin voit tajuta tehneesi täysin oikein, koska joskus aistimme asioiden kehittymistä jo ennen kuin mitään konkreettista on varsinaisesti tapahtunut.

6. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, mutta pidä mielessäsi myös kokonaiskuva. Usein projektien toimimattomuus johtuu kahdesta asiasta. Joko yksityiskohtiin ei ole kiinnitetty täysillä huomiota, ja missio vuotaa jostain kohtaa. Toinen asia on se, jos yksityiskohdat kiinnostavat niin paljon, että kokonaisuus katoaa silmistä. Sitten mietitään, mihin oikeastaan tähdättiin. Pidä langat käsissäsi.

7. Anna mielen vaeltaa rennosti ja vapaasti – silloin voit luoda uutta ja yllättävää. Haaveilijoihin suhtaudutaan nykyään tekijöiden maailmassa halveksivasti. Jokaisen menestyneen luovan ihmisen sisällä on kuitenkin hyvinvoiva unelmoija. Visiointikyky vaatii rentoa ja vapaasti vaeltelevaa mieltä. Kun ajatuksia ei rajoita, voi päästä päiväunelmissa oivalluksiin, joiden perusteella saattaa syntyä ratkaisuja projektin ongelmakohtiin.

Lähde: Elite Daily