Uskomaton video! Superharvinainen merten jättiläinen rantavedessä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Merenpinnan alla elää mittaamaton määrä lajeja, joista ihmisillä ei ole vielä mitään tietoa. Eräs niistä on hyvin harvinainen airokala, joka elää noin kilometrin syvyydessä. Toisinaan näitä jättikokoisia olentoja ajautuu rannoille kuolleena. Nyt videolle on ikuistettu elävä airokala lähietäisyydeltä.

YouTube
YouTube
YouTube
YouTube

Videon julkaissut Shedd Aquarium kertoo, että ryhmä oli nähnyt Kalifornian niemimaalle suunnatulla reissullaan kaksi airokalaa, joista toinen ikuistettiin myös videolle harvinaisen läheltä. Kalojen ei tiedetä ottaneen aiemmin ihmisiin kontaktia, joten taltiointia voidaan kuvailla hyvin harvinaiseksi. Vielä ei tiedetä, miksi yleensä syvyyksissä tavattu yksilö ui lähellä rantaa.

Viime syksynä Kalifornian rannalle huuhtoutui kaksi kuollutta yksilöä. Toinen löytyi Los Angelesin edustalla olevan Catalina Islandin rannalta ja toinen lyhyen ajan sisällä hieman etelämmästä San Diegosta. Toinen airokaloista oli kuollessaan 5,5-metrinen ja Kalifornian yliopiston parasitologian yksikkö löysi eläimestä järisyttävän määrän loisia. Toinen airokala oli noin neljä metriä pitkä ja tiedemiehet kertoivat sen kantaneen tuhansia jälkeläisten munia. Vaikka kummankaan airokalan kuolinsyytä ei tiedetä, arvelevat tutkijat niiden ajautuneen rannoille merivirtojen mukana.

Huippuharvinainen merten jättiläinen, airokala, saatiin kuvattua omassa elinympäristössään noin kilometrin syvyydessä ensimmäisen kerran vasta vuonna 2009. Kyseessä on jopa kymmenmetriseksi ja 300-kiloiseksi kasvava kala. Ensimmäisen havainnon jätistä teki norjalainen Peter Ascanius vuonna 1772.