Näin Formula 1 -varikkopysähdykset ovat muuttuneet vuodesta 1950

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yksi formulakilpailujen jännittävimmistä hetkistä on kuljettajien tekemät varikkokäynnit, kun mekaanikkojen suorituksia mitataan sekuntikellolla ja tarkalla silmällä. Kaikki mitä varikkokäynnin aikana tehdään, vaikuttaa oleellisesti myös kilpailun kulkuun.

YouTube
YouTube

Nyt verkkoon on ladattu video, jossa vertaillaan vuoden 1950 varikkokäyntiä tämän päivän suoritukseen. Ensimmäinen esimerkki on kuvattu Indianapolisissa vuonna 1950 ja varikkopysähdys kestää 67 sekuntia. Heti perään näytetään vuonna 2013 Melbournessa kuvattu pysähdys, joka kestää noin kaksi sekuntia.

Varikkomiehet ovat harjoitelleet tehtävänsä tuhansia ja taas tuhansia kertoja, ja heidän huikeat suorituksensa ovat jokamiesluokassa kilpaileville kuskeille vain märkää päiväunta. Renkaanvaihto sujuu kuin venäläinen baletti, tarkkojen liikkeiden määrittelemänä.