Mallikuvien photoshoppaus yritetään kieltää lailla

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisessa holhousyhteiskunnassa on mittaamaton määrä lakeja, asetuksia ja säädöksiä, jotka rasittavat monien arkipäivää. Yhdysvalloissa tilanne ei ole vielä yhä huolestuttavalla tasolla, mutta tuoreimpien tietojen mukaan suunta voi hyvinkin olla pian sama. Photoshoppaus halutaan nyt nimittäin kieltää lailla.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Kyseessä on lakiehdotus Truth in Advertising Act, jonka takana ovat kansanedustajat Lois Capps ja Ileana Ros-Lehtinen. Heidän mukaansa nykyisin mainoksissa nähtävät naiset antavat erityisesti nuorille tytöille vahingollisen ja vääristyneen kuvan naiskauneudesta. Aloitteen tekijät vertaavat nykytilaa takavuosien tupakkamainontaan.

Uuden lain voimaantullessa kauppakomissio saisi oikeuden ilmoittaa liian käsitellyistä kasvoista ja vartaloista. Samalla olisi tarkoitus tehdä yleispätevät rajat siitä miten paljon kuvia voidaan muokata digitaalisesti. Lain käytännön toteuttaminen voisi kuitenkin olla hyvin hankalaa, sillä mallikuvissa käytetään jo nyt paikoin kuvia, joiden mallina ei ole toiminut missään vaiheessa oikea ihminen.