Tiesitkö tämän väreistä? Näin ne lisäävät tehokkuuttasi

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Muutkin kuin sisustussuunnittelijat ovat nykyään sitä mieltä, että värillä on väliä esimerkiksi työtilojen viihtyvyyttä suunnitellessa. Värit ruokkivat tunteita ja auttavat henkilöä pitämään yllä oikeanlaista tunnelmaa. Tarkkaan mietitty värisävy voi tehdä työpaikasta menestystehtaan ja tuoda yksittäiselle ihmiselle kaivatun piristysruiskeen tärkeään tapaamiseen.

Forbes-lehden artikkeliin haastateltu tohtori ja ympäristöpsykologi Sally Augustin tietää parhaimmat vinkit siihen, miten eri värejä voi käyttää hyödyksi työmaailmassa. Lämpimät värit, kuten punainen ja oranssi voivat tuoda ihmisille vaikutelman siitä, että huone olisi lämpimämpi kuin itse asiassa onkaan. Kylmät värit saavat huoneen lämpötilan tuntumaan viileämmältä.

Värit herättävät myös suurimmassa osassa ihmisiä samankaltaisia emootioita, eivätkä assosiaatiot kovin paljoa poikkea toisistaan. Kultturierot ja ihmisen henkilökohtainen historia voivat vaikuttaa väritulkintaan, ja nostaa pintaan tiettyjä käyttäytymiskaavoja tai muistoja. Yleisesti ottaen esimerkiksi vihreä väri linkitetään luovaan ajatteluun. Ihmiset pitävät tästä kevään ja vehreän ruohon väristä.

Se linkitetään usein kasvuun ja luontoon, ja työpaikalla värin on ajatellaan lisäävän tuottavuutta. Punaista ja oranssia käytetään usein ravintoloissa lisäämään asiakkaiden ruokahalua, mutta väreillä on myös muita tärkeitä merkityksiä. Punainen merkitsee monille nopeutta ja voimaa, minkä lisäksi sen nähdään voimistavan päälle puettuna henkilön seksuaalista viehätysvoimaa. Tutkimusten mukaan se kiihdyttää myös analyyttistä ajattelua.

Oranssi sen sijaan liitetään arvostukseen ja menestykseen. Monet brändit valitsevat logoihinsa oranssin värin, koska se saa kuluttajat mieltämään tuotteet laadukkaina. Sininen väri saattaa olla jollekulle kuin kirosana, mutta yleisesti väri on varsin hyväksytty. Taivaan ja meren värinä sininen on monelle tyynnyttävä väri, joka miellyttää suurinta osaa ihmisistä. Keltainen nähdään yleisesti ärsyttävänä värinä, joten sitä ei välttämättä kannata valita osaksi sisustusta.

Uskoisitko tätä – pinkki tyynnyttää ihmismieltä. Rakkauteen assosioituva väri saa rauhoittumaan ja voisi toimia tiloissa, joissa ihmiset kokoontuvat viettämään levollista vapaa-aikaa. Valkoinen on suosittu väri monien yleisten tilojen seinissä. Se on moderni, tyylikäs ja ajaton, mutta samalla siitä uupuu stimulointivoimaa. Asiantuntijat suosittelevat sisustusvärien säännöllistä vaihtamista työ- ja kokoustiloissa, ja sen tutkimista, miten eri värit vaikuttavat yksittäistapauksissa kyseisen paikan ihmisten tehokkuuteen ja hyvinvointiin.