Harvinaisen röyhkeitä domainrekisteröintejä Suomessa – molemmat kumottiin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen verkkotunnuslain mukaan fi-päätteisiä verkkotunnuksia ei saa rekisteröidä, jos niillä on tarkoitus hyötyä toisen aikaisemmasta oikeudesta. Nyt eräs suomalaisyritys on tästä huolimatta lähtenyt kokeilemaan kepillä jäätä rekisteröimällä poikkeuksellisen härskisti verkkotunnuksia.

Nettis Nettisanomat -niminen yritys rekisteröi itselleen verkkotunnukset HelsinkiSanomat.fi ja IStalous.fi. Kuten arvata saattaa, ryhtyi Sanoma News toimiin verkkotunnusten peruuttamiseksi ja siirtämiseksi itselleen. Viestintävirasto peruutti molemmat verkkotunnukset ja siirsi ne Sanomalle, mutta yritys valitti asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Yritys väitti, ettei se ollut rekisteröinyt tunnuksia hyötymistarkoituksessa. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että HelsinkiSanomat.fi oli sekoitettavissa HelsinginSanomat.fi -verkkotunnukseen ja Helsingin Sanomat -tavaramerkkiin. Siten uutta verkkotunnusta oli pidettävä tavaramerkin johdannaisena. Verkkotunnus IStalous.fi oli puolestaan sekoitettavissa Ilta-Sanomien tavaramerkkiin, joten se loukkasi aikaisempaa tavaramerkkiä.

Nettis Nettisanomat väitti rekisteröineensä verkkotunnukset sattumalta vailla tarkoitusta tavoittaa Sanoman tunnettujen palvelujen käyttäjiä. IStalous.fi -verkkotunnuksen IS-osan väitettiin lisäksi viittaavan Islannin kansallisen verkkotunnuksen päätteeseen. Väitteistä huolimatta yrityksen katsottiin olleen tietoinen molempien verkkotunnusten sekoitettavuudesta aikaisempiin merkkeihin, joten verkkotunnukset oli rekisteröity tarkoituksena hyötyä aikaisempien tunnusmerkkien tunnettuudesta. Tapauksista kertoi STY Uutiset.