Matkalaukkujen katoaminen hiljalleen historiaan?

Matkailu · Terhi Piiroinen

Jokainen lentokoneilla matkustanut tietää, että ruumaan meneviin matkalaukkuihin kiinnitettävät lentotarrat saattavat kadota tai revetä. Erityisesti Pariisin Charles De Gaullen lentokenttä tunnetaan matkalaukkujen mustana aukkona, eikä Helsinki-Vantaan maine ole kovin paljon parempi.

Jatkossa matkalaukkujen katoaminen voi olla nykyistä selvästi harvinaisempaa. Kerroimme taannoin British Airwaysin testaamasta kestokoodista, jossa väliaikainen tarra korvataan uudelleenkäytettävällä laatalla. Nyt markkinoille on tullut lisää vaihtoehtoja. Air France-KLM on ottamassa käyttöönsä uudenlaisen matkalaukkujen seurantasysteemin, jossa asiakas voi seurata kapsäkkinsä kulkua reaaliaikaisesti puhelinsovelluksen avulla.

Matkalaukun ulkopuolelle kiinnitetään Bluetoothin kanssa yhteydessä oleva eTag-niminen laatta, ja laukun sisäpuolelle pannaan eTrack-niminen GPS-jäljitin. Laitteiston avulla sekä lentoyhtiö että asiakas voivat seurata matkatavaroiden kulkua tai niiden mahdollista varastamista. Tuote otetaan ensitesteihin todennäköisesti joulukuussa, ja mukaan saattaa lähteä myös muita eurooppalaisia lentoyhtiöitä, Daily Mail uutisoi.

Myös matkalaukkuja valmistava Samsonite kehittelee parhaillaan Track & Trace -nimistä sovellusta, jonka avulla matkalaukkuja voi seurata elektronisesti. Matkalaukkujen seurantaohjelmiin saa tavallisesti syötettyä omat henkilökohtaiset tiedot sekä matkakohteen ja tarkan lentoinformaation välilaskuineen.