Junalla 2 900 km/h – Pariisista Moskovaan tunnissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin Yhdysvaltojen länsirannikolla suunnitteilla olevasta hankkeesta, jossa Los Angelesin ja San Franciscon välille rakennetaan luotijuna. Juna kulkee Kalifornian halki puolessa tunnissa 1.233 kilometrin tuntivauhdilla. Kiinassa aiotaan panna tuplasti paremmaksi.

Kiinalaiset tiedemiehet ovat rakentaneet Jiaotongin yliopistossa tyhjiössä kulkevan junan, jonka huippunopeus voi teoriassa ylttää peräti 2.900 kilometrin tuntivauhtiin. Tällä hetkellä maaailman nopein matkustajakäytössä oleva juna kulkee 431 kilometriä tunnissa.

Junan maailmanennätysnopeudeksi on mitattu 581 kilometrin tuntivauhti. Uusi juna kulkee tyhjiössä, jolloin matkasta puuttuu oleellisesti energiaa syövä ilmanvastus. Käytännössä superjunalla voisi käydä Pariisista lounaalla Moskovassa alle tunnissa, Niconico News raportoi.

Maailman nopeimpia matkustusmuotoja kehitetään jatkuvasti, ja äskettäin Lontoon ja New Yorkin väliselle lentoreitille kaavailtiin supernopeasti kulkevaa Spike Aerospace -lentokonetta. Lentokoneen huippunopeudeksi on luvattu 2.200 kilometriä tunnissa. Aiemmin Lontoon ja New Yorkin välinen lentomatka on kestänyt noin kuusi tuntia, mutta tulevaisuudessa saman reissun voisi taittaa alle kolmessa tunnissa.