Alkoholin tuontirajoitukset naurettavuuksiin – ammatti vaikuttaa tuontikiintiöön!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen hallitus on epäonnistunut kalliisti alkoholiverotuksessa, sillä verojen nostaminen on saanut suomalaiset sankoin joukoin hakemaan alkoholituotteensa Virosta. Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen kertoi viime vuonna, ettei hän usko tuonnin juuri lisääntyvän. Ministeri oli jälleen kerran pahasti väärässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilen julkaisemien tietojen mukaan matkustajatuonti kasvoi nimittäin vuodessa huimat 21 prosenttia. Panimotuotteita tuotiin nyt yhteensä 55,5 miljoonaa litraa, eli 152.054 litraa joka päivä ympäri vuoden. Viinejä tuotiin vuodessa 15,5 miljoonaa litraa, eli 42.465 litraa joka päivä. Väkeviä alkoholijuomia tuotiin vuodessa 9,6 miljoonaa litraa, eli 26.301 litraa joka päivä. Yhteensä pelkkä tuonnin kasvu oli 46.372 litraa vuoden jokaisena päivänä.

Ilta-Sanomat uutisoi, että eduskunnan valtionvarainvaliokunnan puoltaa alkoholijuomien uusia tuontirajoituksia. Maahantuotujen juomien käyttötarkoituksen on voinut joutua kertomaan tullille tähänkin saakka, mutta jatkossa tuontimäärän hyväksyttävyyteen vaikuttaa myös henkilön ammatillinen asema sekä hakukerrat. Vielä ei ole tarkemmin tiedossa miten henkilön ammatti voi vaikuttaa siihen kuinka paljon hän saa tuoda alkoholia Virosta, ja saako esimerkiksi toimitusjohtaja tuoda enemmän tai vähemmän kuin sihteeri tai levyseppähitsaaja.

Suomen alkoholiveron nostaminen on aiheuttanut verotulojen vähenemisen yhä kiihtyvään tahtiin. Vuonna 2013 Suomi menetti alkoholiveroja Viroon arviolta 300 miljoonaa euroa. Huhtikuussa Viro vahvisti, että suomalaiset ostavat yli kolmanneksen koko maassa myytävästä alkoholista. Alkoholiveron lisäksi myös autoveron nostaminen teki parissa vuodessa satojen miljoonien eurojen loven valtion kassaan. Useiden verojen alituinen nostaminen on siten toiminut päinvastoin kuin hallitus odotti, ne ovat laskeneet verotuloja sadoilla miljoonilla euroilla ja samalla vienyt satoja työpaikkoja.