Naisten mukaan nimetyt pyörremyrskyt aiheuttavat eniten tuhoa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hurrikaanit ovat trooppisia hirmumyrskyjä, joille annetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa nykyään nimiä aakkosjärjestyksessä siten, että vuoden ensimmäisen myrskyn nimi alkaa A-kirjaimella ja seuraava B-kirjaimella. Myrskyjen nimet ovat vuorotellen naisten ja miesten nimiä.

Nyt Washington Post on julkaissut National Academy of Sciences -laitoksen teettämän kyselyn, jonka mukaan naisten nimillä varustetut hurrikaanit ovat olleet historian tuhoisimpia pyörremyrskyjä. Tämä johtunee siitä, että ihmiset eivät pidä naisten nimisiä hurrikaaneja yhtä vaarallisina ja uhkaavina kuin mitä maskuliinisilla nimillä varustetut ovat. Toisin sanoen seksismi vaikuttaa siihen, että ihmiset eivät varaudu tarpeeksi hyvin neitokaisen nimellä kulkevaan myrskyyn.

Trooppiset myrskyt nimettiin ennen katolisen pyhimyskalenterin mukaan, mutta sen jälkeen nimeäminen tapahtui naisten ja epäsuosittujen poliitikkojen mukaan. Jos vuodessa havaitaan yli 21 hurrikaania, nimetään myrskyt kreikkalaisilla kirjaimilla. Nimeämisestä vastaa Maailman ilmatieteen järjestö.