Tiedemiehet ymmällään: Valtava meripeto tappoi valkohain Australian rannikolla?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valkohaita pidetään yleisesti merten valtiaana, sillä ne ovat merten pelätyimpiä eläimiä, vaikka surmaavat maineeseensa nähden olemattoman määrän ihmisiä. Tiedemiehet ovat seuranneet jo pitkään haiden liikkeitä Australian rannikolla, ja nyt he ovat saaneet ällistyttäviä tietoja.

Vimeo
Vimeo

Eräs ulkoisesti täysin terve kolmimetrinen naarashai sai selkäänsä seurantalaitteen, joka kuitenkin löytyi neljä kuukautta myöhemmin rantaan huuhtoutuneena. Laitteen tallentamat tiedot kuitenkin mykistivät tutkijat, sillä niiden mukaan laitteen liikkeet olivat todella odottamattomat.

Laitteen tietojen mukaan hai oli täysin yllättäen ”sukeltanut” 580 metriä suurella nopeudella pitkin jyrkkää merenpohjaa. Sukelluksen lopuksi lämpötila nousi hyvin nopeasti kymmeniä asteita, joka viittaa joutumista toisen merenelävän vatsaan. Lämpötila oli korkealla kahdeksan päivän ajan.

Nyt tutkijat yrittävät pohtia elääkö Australian rannikolla joku mystinen jättiläinen, joka soi suurikokoisen hain. Toinen vaihtoehto on, että laite irtosi haista ja joku merenelävä söi sen. Eräiden tutkijoiden mukaan Australian vesillä eläisi valtava kannibaaliksi ryhtynyt valkohai, jonka epäillään olevan peräti 5,5 metriä pitkä ja painavan jopa 2.000 kiloa.

Päivitys: Lisätty osuus mahdollisesta kannibaalihaista.