Tutkimus: Suomalaiskotien yleinen puute aiheuttaa lihavuutta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme ennenkin painottaneet, että älylaitteiden sinisävyiset ja kirkkaat näytöt aiheuttavat nukahtamisvaikeuksia. Näihin vekottimiin ei tulisi koskea tuntia ennen nukkumaanmenoa, vaan lukea ennemmin kirjaa tai vaihtoehtoisesti himmentää älylaitteen näyttöä.

Aeon Magazine kertoo nyt tutkimuksesta, jonka mukaan yöaikaan loistava näyttöjen valo on osasyyllinen myös joihinkin syöpiin, masennukseen, unettomuuteen ja liikalihavuuteen. Tämä kaikki siksi, että kirkas valo estää melatoniinin muodotumista kehossa ja piristää liikaa.

Melatoniini on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä pimeähormoni. Toisin sanoen ihmisten ei kannata tuijottaa Netflixiä ennen nukkumaan käymistä, sillä yöunet saattavat muuttua huonolaatuisemmaksi.

Suomessa päivä pitenee molemmista suunnista sellaiseksi, että jo keväällä päivänvalo tunkeutuu makuuhuoneen ikkunasta sisään nukkumisen aikaan. Keskikesällä valoistaa on lähes ympäri vuorokauden, joten silloin on tärkeä käyttää makuuhuoneen pimentäviä verhoja tai silmiä peittäviä silmikkoja.