Lapsella voi tulevaisuudessa olla kaksi äitiä ja yksi isä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Soul Captain Band lauloi aikoinaan ”Vauvantekohomma se on simppeli, siihen tarvitaan vain pimppi ja pippeli”. Lapset eivät siis tule haikaran kuljettamana, vaan syntyvät isän ja äidin yhteistyöllä kohdussa ensin vanhempien geenit yhdistäväksi sikiöksi, joka syntyy lopulta maailmaan lapseksi.

Brittiläiset tiedemiehet ovat nyt kehittäneet keinon, jonka avulla lapsi voisi tulevaisuudessa syntyä kolmen ihmisen jälkeläiseksi. Opposing Views kertoo Newcastlen yliopiston tutkijoiden onnistuneen vaihtamaan raskaana olevan naisen vahingoittuneen munasolun vialliset mitokondriot toisen naisen lahjoittamiin ja terveisiin versioihin. Periaatteessa mitokondrion vaihtaminen tarkoittaa sitä, että lapsella on muutoksen jälkeen kaksi äitiä ja yksi isä.

Suurin osa vauvan geeneistä tulee kuitenkin kahdelta päävanhemmalta ja vain yksi prosentti terveen solun lahjoittaneelta naiselta. Geenimuuntelun avulla lapsista voidaan tulevaisuudessa jalostaa terveempiä yksilöitä. Kolmen vanhemman jälkeläiset tulevat varmasti saavuttamaan suuresti vastustusta eettisyyteen perustuen.