Karu näky Kiinassa – kaksivuotias polttaa tupakkaa ketjussa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaisten nuorten tupakointi on vähentynyt merkittävästi vuosituhannen vaiheesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan päivittäinen savukkeiden poltto on vähentynyt etenkin 14 – 18-vuotiailla nuorilla, vaikka joka viides 16 – 18-vuotiaista tupakoi edelleen päivittäin.

YouTube
YouTube

Päivittäinen tupakointi on harvinaista 12-vuotiailla – saati alle kouluikäisten keskuudessa. Kiinassa on nyt kuvattu kadulla savuketta imeskelevä pikkulapsi. Videolla oleva poika ei varmasti ole yli neljää vuotta vanhempi, ja silti hän on tarttunut tottuneesti tupakkaan.

Hänen seurassaan on tupakoivia aikuisia, eikä kukaan heistä ota ”syöpäkäärylettä” pois lapsen käsistä. Shokeeraava video on toivottavasti ääripään esimerkki siitä, kuinka lapset ottavat tupakoivista vanhemmistaan mallia. Aikuiset vain naureskelevat tenavan turmiolliselle tavalle.

THL:n mukaan nuorten päivittäisessä tupakoinnissa esiintyy suuria eroja suhteessa koulu-uraan ja -menestykseen. Heikommin koulussa pärjäävät tupakoivat enemmän verrattuna paremmin opinnoissa pärjääviin. Päivittäinen tupakointi on yleisintä koulunkäynnin lopettaneilla ja opintojaan ammattioppilaitoksissa jatkavilla.