Liika siisteys pahasta – supersiistit lapset sairastelevat enemmän

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osta antibakteerista pesuainetta, pyyhi lattialistat ja kylpyhuoneen laatat hammasharjalla, äläkä missään nimessä anna lapsesi koskea sormella saati kielellä yhteenkään pihalla olevaan esineeseen tai asiaan. Tällaisella meiningillä saa perheeseen ainakin takuuvarmasti yhden asian – sairaudet. Lapset tarvitsevat luonnollista immuniteettia.

Tuore tutkimus todistaa, että lapset sairastelevat useammin, mikäli he eivät pääse tarpeeksi bakteerien kanssa tekemisiin. Sen lisäksi ne saattavat kehitellä allergioita ja astmaa. Urban Environment and Childhood Asthma -tutkimuksen perusteella osoitettiin, että 560 lapsesta ne, jotka olivat ensimmäisenä elinvuotenaan tekemisissä hiiren ja kissan hilseen kanssa tai jopa torakoiden jätösten kanssa, kärsivät epätodennäköisemmin vinkuvista hengityselimistä, JaciOnline uutisoi. Tutkimus suoritettiin New Yorkin alueella.

Mitä enemmän lapset olivat olleet ensimmäisenä elinvuotenaan tekemisissä eri allergeenien kanssa, sitä vähemmän heillä oli vanhempana allergioita. Runsaasti erilaisia bakteereita sisältävissä kodeissa kasvaneet lapset olivat terveempiä, mikäli elinympäristö pysyi muuten kelpona. Allergeenit eivät kuitenkaan enää vaikuta hyödyllisesti ensimmäisen vuoden jälkeen. Tutkimus kuitenkin osoitti sen, että ylisiisteys on lapsille vaarallisempaa kuin hallittu kaaos.