Harvinainen näky videolle – kaksi tornadoa iski samanaikaisesti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa on todistettu tällä viikolla omituisia sääilmiöitä, kun pohjoistuulet toivat juhannusviikon keskelle lumisateita jopa Etelä-Suomea myöten. Lumisade on kuitenkin pieni paha verrattuna maailmalla jyllääviin pyörremyrskyihin. Nyt Nebraskassa on todistettu samanaikaisesti peräti kahden tornadon kauhukulkuetta.

YouTube
YouTube

Yhdysvalloissa on nähty viime vuosina lukuisia tornadoja, jotka ovat aiheuttaneet mittaamattoman paljon tuhoa sekä omaisuudelle että ihmisille. Tornadot eivät ole leikin asia, ja vielä vähemmän silloin, kun niitä myllertää kaksin kappalein.

Associated Press on saanut käsiinsä harvinaislaatuisen videon, jolla kaksi tornadoa pyyhkäisee Pilgerin kylän yli tuhoa aiheuttaen. Tornadot sulautuvat lopulta yhdeksi pyörteeksi. Harva uskaltautuisi kuvaamaan hurjia luonnonilmiöitä yhtä läheltä kuin tämän taltioinnin ikuistaneet henkilöt.

Euroopassa on vuosittain alle 200 tornadoa kun Yhdysvalloissa niitä on yli 1.200. Tornadojen ennustaminen on vaikeaa, koska sen syntyyn tarvittavia olosuhteita ei tarkoin tunneta. Tornado on ukkospilveenkin verrattuna pienialainen ilmiö, ja paikalliset olosuhteet, kuten maanpinnan kosteus ja yksittäisten ukkospilvien liikkeet vaikuttanevat niiden syntyyn ja kehitykseen.