NASA paljasti uuden ajan avaruuspuvun – kuin suoraan scifi-elokuvista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tyyli ja muoti muuttuvat koko ajan, mutta avaruuspuvut ovat pysyneet vuosikymmenten ajan melko muuttumattomina. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on ottamassa käyttöön uudet, futuristisemman näköiset ja aikaisempia käytännöllisemmät avaruuspuvut.

NASA
NASA

NASA järjesti äänestyksen, jossa internet-käyttäjät saivat valita oman suosikkinsa kolmesta vaihtoehdosta. Voittajaksi selvisi 233.431 äänellä Technology-niminen malli. Uudet puvut tuovat elektroluminensenssi-kuviointeineen vahvasti mieleen science fiction -elokuvien asusteet.

Z-2-nimiset avaruuspuvut otetaan koekäyttöön marraskuussa 2014. Jokainen puku luodaan 3D-tulostimella, joten ne tullaan räätälöimään täysin käyttäjälle sopivaksi. Z-2:n uudistukset myös helpottavat astronauttien liikkumista merkittävästi. Space.com-sivuston mukaan puvut on suunniteltu erityisesti tulevia Mars-lentoja silmälläpitäen.