Uimisella odottamattomia terveysvaikutuksia – ei paranna pelkästään kuntoa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uiminen kuuluu kesään siinä missä hiihtäminen talveen. Järvien ja merien lämmetessä ihmiset käyvät mielellään viilentymässä vedessä polskutelleen. Uinti on kuitenkin monipuolinen ja tehokas liikuntaharrastus vuoden ympäri, ja nyt lajista on toteutettu uusi laaja tutkimus.

Uiminen voi olla jopa kauan kaivattu avain onneen, sillä Mindlab Internationalin teettämän tutkimuksen mukaan ihmisten onnellisuustaso nousee säännöllisen uintiharrastuksen myötä. Mikäli ihminen harrastaa uimista, nousee hänen myönteinen ajattelunsa peräti 35 prosenttia aiempaan verrattuna. Testijakso oli neljän viikon mittainen.

Lisäksi uiminen kohottaa tehokkaasti kuntoa ja sen kautta myös terveyttä. Unenlaatu parani testiin osallistuneilla 40 prosenttia, energiataso nousi 51 prosenttia ja kunto kohosi 15 prosenttia. Yleinen hyvinvointi kasvoi 20 prosenttia verrattuna ennen uintiharrastuksen aloittamiseen. Kuntouimarit voivat harrastaa tavallisen uimisen lisäksi esimerkiksi vesijumppaa tai -juoksua. Lisäksi uinnin päälle suoritettu saunominen on eräänlainen rentoutumiskeino suomalaisessa kulttuurissa.