Avaruusromu osui Kevlariin 7 km/s nopeudella – tässä karu tulos

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ihminen on lähettänyt vuosikymmenten aikana avaruuteen maapallon kiertoradalle runsaasti materiaalia, joka kiertää edelleen planeettaamme valtavalla nopeudella. Samalla kiertoradasta on tullut valtava roskalaatikko, jossa satelliitit, avaruusasemat ja avaruusalukset ovat alituisessa vaarassa nyt ja tulevaisuudessa.

ESA
ESA

Euroopan avaruusjärjestö ESA suunnittelee parhaillaan Fraunhofer Ernst Mach -instituutissa suojamateriaaleja avaruusaseman turvallisuuden varmistamiseksi, ja siksi nyt on testattu laboratorio-olosuhteissa materiaalien kestävyyttä. Avaruusaluksen ulkokuoren täytyy kestää iskut avaruusromusta, jonka nopeus voi olla peräti seitsemän kilometriä sekunnissa.

Nyt tuolla nopeudella liikkuvan 7,5 millin kokoisen osan iskeytyminen DuPontin valmistamaan vahvistettuun Kevlar–Nextel -materiaaliin on testattu, ja tulokset on esitelty verkossa. Materiaali on vahvempaa kuin teräs, mutta silti avaruusromu sinkosi siitä läpi tehden kolmen millin reiän. Materiaali kuitenkin hidasti osan nopeutta niin paljon, että sen alla ollut alumiinirunko jäi ehjäksi.