Itseohjaavat autot pian arkipäivää? Uutuuslaite sopii kaikkiin autoihin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itseohjaavat älyautot ovat tuttuja populaarikulttuurin piiristä, kuten 80-luvun suosikkisarjasta Ritariässä. Lähitulevaisuudessa oman autonsa ajamisen voi kuitenkin mahdollisesti jättää autopilotin varaan, sillä siihen vaadittavaa teknologiaa kehitellään koko ajan.

Sanfranciscolainen startup-yritys on valmistellut Cruise RP-1 -nimistä järjestelmää, joka huolehtii auton ajamisesta kuskin puolesta. Cruise RP-1 koostu kahdesta kamerasta, tutkasta, GPS-laitteesta, tietokoneesta ja nopeutta, kääntymistä ja jarruttamista ohjaavasta toimilaitteesta. Mikä parasta, järjestelmän kerrotaan olevan yhteensopiva kaikkien autojen kanssa.

Aivan kaikkea ajamista ei Cruise RP-1 -järjestelmän varaan kannata Mashable -sivuston mukaan jättää. Toistaiseksi laitetta suositellaan käytettäväksi lähinnä moottoriteillä ja rauhallisilla seuduilla.

– Kutsumme sitä moottoritie-autopilotiksi. Ei ole ehkä järkevää kutsua sitä täysin itseohjaavaksi ajojärjestelmäksi vielä, Cruise-yhtiön toimitusjohtaja Kyle Vogt kuvailee.

Mikäli kaikki sujuu odotusten mukaan, saapuvat Cruise RP-1 -järjestelmin varustetut autot Kalifornian teiden päälle vuonna 2015. Myös automerkit kuten Audi ja BMW ovat kehitelleet omia autopilottijärjestelmiään, joten itseohjaavat autot saattavat olla arkipäivää jo seuraavan vuosikymmenen aikana.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.