Helsingin poliisi opastaa puistojuomiseen: ”Löperö laki”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kesän tullen tuhannet suomalaiset suuntaavat puistoihin nautiskelemaan piknik-antimia perheidensä ja ystävienä kanssa. Tällaisissa tilanteissa on usein hieman epäselvää miten poliisi tulkitsee julkijuopottelua koskevaa lakia. Nyt Helsingin poliisilaitos on tullut hätiin sosiaalisessa mediassa.

Viranomaiset kertovat kolmella esimerkkitapauksella miten poliisi reagoi julkijuopotteluun ainakin Helsingin poliisilaitoksen alueella. Samalla viranomaiset myöntävät, että asiaa koskeva laki on ”löperö”.

Moni tuntuu taas pähkäilevän saako yleisellä paikalla nauttia naposteltavan kanssa laillisesti pari napanderosta. Tai voiko pikkusuolaiset jättää väliin ja hypätä suoraan kossu-osioon?

Järjestyslain mukaan päihdyttävän aineen nauttiminen on kielletty yleisellä paikalla taajamassa ja julkisessa liikenteessä olevassa kulkuneuvossa. Lievennyksenä kuitenkin todetaan, ettei laki ”liioin koske alkoholijuoman nauttimista puistossa tai muulla siihen verrattavalla yleisellä paikalla siten, että nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen ei estä tai kohtuuttomasti vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa”.

Kuinka tätä löperöä lakia sitten tulkitaan? Huhupuheiden mukaan alkoholia saisi nauttia, mikäli kyseessä olisi piknikki. Nyrkkisääntönä suhteellisen hyvä, mutta tässä vielä pari tilannetta asiaa selventämään:

1) Jos nuoret nauttivat alkoholia leikkipuistossa, heidät käydään varmasti häätämässä pois. Paitsi että piltit eivät uskalla tulla leikkimään, puistojuhlijat jättävät usein jälkeensä pulloja ja usein alkoholin siivittämässä temmellyksessä myös eritteitä turskahtelee ympäriinsä. Alaikäisten kohdalla asiasta lähtee ilmoitus sekä lasten vanhemmille että lastensuojeluviranomaisille, ja kotiintuliaisina mukaan taitellaan myös 20 euron rikesakko.

2) Arska ja Marketta (nimet muutettu) makaavat mahat paljaana ympäripäissään puiston penkillä. Seurana ovat näyttävästi myös kaverukset Kossu ja Gambina, sekä epämääräinen pullo jotain ruskeaa lientä. Tämä rytmiryhmä saa huomautuksen ja joutuu poistumaan alueelta. Arska ja Marketta ovat myös kuulleet piknik-tulkinnasta, mutta tilannetta ei pelasta viltin päälle huolella aseteltu puoliksi syöty voileipä.

3) Siististi käyttäytyvä täysi-ikäinen porukka istuu puistossa nurmikolla ja nauttii istumisen ohessa myös kohtuullisesti alkoholia. Alkoholi ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan pääosassa, joten porukka jatkakoon istumista puistossa. Katsotaanhan kuitenkin ettei kellään kaverilla lähde mopo käsistä?Vastasiko tämä kenenkään kysymykseen vai herättikö vain enemmän ihmetystä?

-Jukka-