Festarikävijöitä varoitetaan: ”Ei verivaloja, tatuoinnit vain luotetuista liikkeistä”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen festivaalikesä on päässyt jo täyteen vauhtiin, ja ensi viikonloppuna juhlitaan jälleen ympäri maata. Nyt järjestöt varoittavat festarikävijöitä verikontaktien seurauksista myös festivaaleilla, sillä niiden seurauksena voi olla vakata C-hepatiittitartunta.

Suomessa on jopa 25.000 kroonista C-hepatiittia sairastavaa. C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu veren välityksellä. Kroonistuessaan se aiheuttaa maksavaurioita ja voi edetä jopa maksasyöväksi. Tyypillisimmin tartunnan saa epähygieenisten neulojen välityksellä. Huumeneulojen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös tatuointivälineiden hygieenisyyteen.

C-hepatiittia vastaan ei ole rokotetta, mutta tartunnan voi ehkäistä. C-hepatiitti ei tartu ruoan tai veden välityksellä tai normaalissa kanssakäymisessä kuten halauksessa, suudelmassa tai syömällä samalta lautaselta tartunnan saaneen kanssa. C-hepatiitin saaminen vaatii verikontaktia tartunnan saaneen kanssa. Kampanjan taustalla ovat A-klinikkasäätiö, Munuais- ja maksaliitto, Suomen Lumme ry ja AbbVie Oy.