Ulkomaanmatka peruuntui ratatöiden takia – VR:ltä uskomaton vastaus korvausvaatimukseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

VR:n junaliikenteen alituinen myöhästely on suomalaisten kestopuheenaihe. Taannoin VR velvoitettiin korvaamaan myöhästymisistä aiheutuneita kustannuksia matkailijoille, mutta käytännössä korvausten maksaminen ei ole kuitenkaan sujunut aina ongelmitta. Eräs kyseenalaisista tapauksista sattui kesäkuun puolivälissä.

Tamperelainen kehitysjohtaja Panu Rekilä oli matkalla yöjunalla Kemistä Tampereelle, koska hänen oli määrä lentää seuraavana aamuna Maltalle nuorkauppakamareiden Eurooppakokoukseen. Juna kuitenkin myöhästyi peräti 2,5 tuntia, joten Rekilä myöhästyi lennolta ja joutui lopulta perumaan koko ulkomaanmatkan. Rekilä haki luonnollisesti VR:ltä korvauksia myöhästymisestä aiheutuneista menetyksistä.

Rautatieyhtiön vastaus korvausvaatimukseen on mielenkiintoinen. VR nimittäin myöntää vastauksessaan, että junavuoro myöhästyi ratatöiden takia, mutta kiistää kuitenkin samalla olevansa korvausvelvollinen matkan peruuntumisesta aiheutuneista kuluista, koska yhtiö ei voinut vaikuttaa tapahtuneeseen.

– Matkalla käyttämänne junavuoro viivästyi 147 minuuttia, koska Oulaisissa ratatyöt olivat venyneet ennalta ilmoitettua pidemmiksi. Viivästys on näin ollen johtunut VR:n vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta tapahtumasta. Edellä mainittuun perustuen emme katso olevamme korvausvelvollisia hakemistanne kuluista, VR:n palautekäsittelijä kirjoitti vastauksessaan.

Ulkomaanmatkan peruuntumisesta johtuvia kuluja VR ei siis suostunut korvaamaan, koska ratatyöt ovat yhtiön mukaan asia, johon sillä ei ole mahdollista vaikuttaa. Vastaus ja sen perustelut ovat aiheuttaneet kovasti keskustelua sosiaalisessa mediassa, sillä monien tavallisten kansalaisten mielestä nimenomaan juuri VR voi vaikuttaa ratatöihin ja on siksi myös korvausvelvollinen. Vastauksensa lopuksi VR totesi, että se on velvollinen korvaamaan junan myöhästymisen vuoksi ainoastaan puolet junalipun hinnasta.

– VR:n korvausvastuuseen kuuluu tapauksessanne rautatievastuuasetuksen mukainen korvaus junavuoron viivästymisestä. Näin ollen korvaamme kuitenkin rautatievastuuasetuksen mukaisesti junalipun hinnasta 50 % eli 24,45 euroa. Korvaus maksetaan hakemuksessa ilmoittamallenne tilille kahden viikon sisällä.

Tämän vuoden aikana lukemattomat aiemmin junalla Suomessa matkustaneet ovat vaihtaneet kulkupelikseen linja-auton, kun uusi bussiyhtiö Onnibus aloitti liikennöinnin uusilla kaksikerroksisilla linja-autoillaan Helsingistä muun muassa Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Kajaaniin. Junista poiketen linja-autot ovat vain harvoin myöhässä, ja uusien bussien langaton nettiyhteys on nopeampi ja tasalaatuisempi kuin junissa. Lisäksi uutuusbusseissa on sähköpistoke jokaiselle penkille.

Julkaisu käyttäjältä Panu Rekilä.