Tutkimus: Kokaiini ja rakastuminen vaikuttavat aivoihin samalla tavalla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kokapensaan lehdistä uutettua kokaiinia käytettiin aluksi vain lääketieteessä. Nykyisin voimakkaasti keskushermostoa stimuloivaa ainetta käytetään myös huumeena, ja se piristää, taltuttaa nälkää ja antaa hyvänolontunteen. Kokaiini aiheuttaa myös voimakasta riippuvuutta.

Moni ainakin kerran elämässään täysillä rakastunut tietää puolestaan sen, että vallaton ja sydänjuuria myöten tapahtunut ihastuminen aiheuttaa niin ikään ruokahaluttomuutta, ylipirteyttä ja suunnattoman lämmintä ja onnellista olotilaa. Toisin sanoen rakastumisen vaikutukset kuulostavat hyvin samankaltaisilta kuin kokaiinin, ja nyt yhteneväisyys on todistettu myös tieteellisesti.

Psychology Today -lehdessä julkaistu tutkimusartikkeli kertoo, että rakastuminen ja rakkaus ylipäätään aiheuttaa aivoissa arvostelukyvyn sumentumista ja päätöksentekokyvyn heikentymistä. Sen sijaan aivojen hyvänolohormonien taso nousee aiheuttaen euforiaa. Sanotaan, että rakkaus on sokea, eikä väittämä ole tuulesta tempaistu. Rakkaus todella voi halvaannuttaa ihmisen järkevän ajattelun taidon ja aiheuttaa tunnepuolen voimin tehtyjä päätöksiä. Rakastumista ja rakkauden vaikutusta aivoihin on tutkittu 20 vuoden ajan.

Myös rakastumiseen voi jäädä koukkuun. Ihmiset eivät välttämättä ihastu aina tapaamaansa ihmiseen, vaan siihen tunteeseen, joka saa perhosia vatsaan ja mielen hulluksi. Jos tämä tunne päättyy äkillisesti, voi rakkauden loppuminen merkitä ihmiselle samankaltaisia oireita kuin huumeidenkäytön lopettamisessa, kuten elämänhalun häviämistä, kipua ja syvää masennusta.