Greenpeacen LEGO-video keräsi miljoonia katsojia – YouTube poisti videon!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nettivideoiden valtavan suosion myötä ne on valjastettu yhä useammin myös erilaisten valistuskampanjoiden käyttöön. Tällaisissa tapauksissa syntyy joskus erimielisyyksiä videoiden juridisesta oikeutuksesta, ja nyt tällaisesta tilanteesta on saatu jälleen malliesimerkki.

YouTube
YouTube

YouTube on poistanut hitiksi kohonneen videon LEGO: everything is NOT awesome, jonka Greenpeace julkaisi tiistaina. Warner Brothers vaatii videon poistamista tekijänoikeuksiin vedoten. Greenpeace on nyt julkaissut videon uudelleen Vimeo-videosivustolla. Greenpeacen mukaan kyse on satiirista, joka kuvaa merkittävää yhteiskunnallista kysymystä.

Palkitun englantilaisen Don’t Panic –viestintätoimiston tekemää videota ehdittiin katsoa noin kolme miljoonaa kertaa. Videolla LEGO-ihmemaa tuhoutuu öljyonnettomuudessa.

Greenpeace
Greenpeace

– Lego osallistuu Shellin arktisessa öljynporauksessa tahriintuneen maineen kohentamiseen mainosyhteistyön kautta. Video näyttää osuneen yhtiöissä herkkään kohtaan, mutta tökerö vaientamisyritys ei toimi. Haastamme vaatimukset ja kannustamme tukijoitamme lataamaan videota ja jakamaan sitä missä vain voivat, sanoo Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Laura Meller.

Greenpeace aikoo haastaa Warnerin tulkinnan tekijänoikeusvaatimuksista. Greenpeacen mukaan video on sananvapauden suojaama, sillä se käsittelee yhteiskunnallisesti merkittävää aihetta satiirin keinoin.

Greenpeacen kampanjavideoihin on aikaisemminkin kohdistettu tekijänoikeusvaatimuksia. Tähtien sota -elokuvan hahmoja esittänyt kampanjavideo poistettiin, mutta palautettiin Greenpeacen haastettua vaatimukset. Greenpeace on ladannut LEGO-videon myös Facebook-sivuilleen ja kannustaa lataamaan videota uudelleen eri sivustoille. Järjestö pyytää miljoonia tukijoitaan jakamaan videota edelleen.