Huonoja uutisia alastonkuvia kännykällä kuvanneille – nollaus ei poista kuvia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nykyisin monissa ihmissuhteissa niin teini-ikäisten kuin vanhempienkin keskuudessa lähetellään kumppanille vietteleviä alastonkuvia itsestään. Valtaosa kännykän käyttäjistä olettaa, että nämä kuvat voidaan poistaa puhelimesta sen tyhjäyksellä. He ovat kuitenkin pahasti väärässä.

Tsekkiläinen teknologia-alan yritys Avast on onnistunut palauttamaan valtavasti dataa, kuten sähköposteja, tekstiviestejä ja valokuvia, kertaalleen tyhjätyistä ja tehdasasetuksiin palautetuista matkapuhelimista. Monet puhelimista oli myyty käytettynä siten, että niiden data oli poistettu, BBC uutisoi.

IT-ammattilaiset kuitenkin tietävät, että tyhjääminen ei todellisuudessa poista dataa, vaan ainoastaan eräänlaisen datan sisällysluettelon. Tilanne on siis sama kuin tietokoneiden muistitikkujen ja kovalevyjen kanssa. Avast käytti puhelinten aikaisempien omistajien datan palauttamiseen kaikkien saatavilla ilmaiseksi olevia ohjelmistoja.

Testiä varten Avast osti eBaysta 20 käytettyä matkapuhelinta, joista palautettiin yhteensä 40.000 valokuvaaa. Mukana oli 750 alastonkuvaa naisita ja 250 miehistä. Lisäksi joukossa oli 250 sopimusta, 750 sähköpostia ja 1.500 perhekuvaa. Datan poistamiseksi puhelimen muisti täytyy ylikirjoittaa jollain toisella datalla vähintään kerran. Androideissa ja iPhoneissa on mahdollisuus tietojen salaamiseen, mutta ominaisuus ei ole automaattisesti päällä.