Tutkimus: Häiriintynyt yöuni vastaa koko yön valvomista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nukkuminen on yksi ihmisen selviytymisen perustarpeista. Unettomuus vaikuttaa ihmiseen erittäin laaja-alaisesti aivojen toiminnasta kehon immunijärjestelmän toimintaan. Nyt tutkimus on vahvistanut asian, jonka jokainen huonouninen on tiennyt jo aiemmin. Ja tulos on melko huolestuttava.

Science Daily -julkaisu raportoi tutkimuksesta, jossa selvitettiin miten häiriintynyt yöuni vaikuttaa ihmiseen. Tutkimustulosten perusteella häiriintyneen yöunen seuraus on sama kuin että ihminen ei nukkuisi lainkaan.

Tutkimuksessa verrattiin toisiinsa kahta ryhmää. Toiset saivat nukkua kahdeksan tuntia yhteen menoon ja toiset taas herätettiin puhelinsoitolla neljä kertaa kahdeksan tunnin aikana. Unestaan herätetyt tunsivat itsensä seuraavana päivänä erittäin väsyneeksi ja heidän fyysinen toimintansa vastasi näitä tuntemuksia. Vaikutukset olivat samoja kuin mitä koko yön valvoneilla normaalisti havaitaan.