Poliisi varoittaa: Älä avaa tätä sähköpostin liitetiedostoa!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa liikkuu valtavia määriä haittaohjelmia, joista merkittävä osa leviää sähköpostien välityksellä. Tänään poliisi on varoittanut suomalaisia parhaillaan leviävästä haittaohjelmasta, joka on naamioitu sähköpostin liitetiedostona toimitettavaksi faksiksi.

Poliisi
Poliisi

Cryptowall-nimisestä haittaohjelmasta on aiemmin varoittanut myös viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus. Haittaohjelma käynnistyy, kun käyttäjä avaa liitetiedoston. Sen jälkeen ohjelma salaa käyttäjän tietokoneella ja esimerkiksi ulkoisella kovalevyllä olevia tiedostoja ja vaatii 500 euron lunnaita tiedostojen palauttamisesta.

Poliisin mukaan osa vaaditun summan maksaneista ei ole saanut avattua tiedostoja maksusta huolimatta. Silloin ainoa keino saada tiedostot takaisin on palauttaa ne varmuuskopiosta. Haittaohjelman takana ovat ammattirikolliset.