Kuulokejohtojen solmut historiaan – fyysikko keksi ratkaisun

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailmassa pätee muutama kirjoittamaton sääntö. Yksi niistä on se, että USB-tikku ei mene koskaan ensimmäisellä yrittämällä asemaansa. Se ei mene sinne myöskään toisinpäin käännettynä toisella yrittämällä, vaan vasta kolmannella työntöyrityksellä – kun se on jälleen samassa asennossa kuin ensimmäisellä kerralla.

Reddit
Reddit

Hieman samankaltainen tapaus liittyy kuulokejohtoihin. Ei ole nimittäin merkitystä paneeko kuulokkeen johdon huolellisesti kierteelle käytön jälkeen vai ei, sillä johto on usein siitä huolimatta solmussa ennen seuraavaa käyttökertaa.

Nyt Astonin yliopistossa työskentelevä fyysikko Robert Matthews on keksinyt keinon kuulokkeiden johtojen selvänä pysymiseen. Hän suoritti asian tiimoilta useita kokeita, joihin osallistui muun muassa 12.000 kuulokkeita käyttänyttä opiskelijaa.

Robert Matthews suosittelee nyt kuulokkeiden säilyttämistä siten, että molemmat napit sidotaan vierekkäin ääniliitännän kanssa. Tällöin johdot eivät pääse sotkeutumaan keskenään tai tekemään raivostuttavia solmuja. Hän laski matemaattisten kaavojen avulla myös sen, että mitä pidempiä johdot ovat, sitä herkemmin ne sekoittuvat.