Valtava meduusa löydettiin Britannian rannikolta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Meduusoja löytyy valtamerien rannoilta aina syvämeren pohjiin saakka. Syynä tähän on kaiketi lajin sopeutuminen, ja siihen meduusoilla on totisesti ollut aikaa – laji on nimittäin uiskennellut maapallon vesissä yli 500 miljoonaa vuotta.

Nyt Cornwallin rannalta löydettiin uiskentelemasta jättikokoinen meduusa, jonka arvellaan olevan Britanniassa suurin nähty yksilö. Meduusan halkaisija oli huimat 122 senttimetriä, ja sen löysi sukeltaja sekä arkeologi Robert Lenfert ja hänen vaimonsa Natasha. Meduusa pyöri pariskunnan lähettyvillä puolen tunnin ajan, kunnes se katosi meren uumeniin.

Suomessa meduusoita pääsee lähinnä näkemään yleisöakvaarioissa, mutta niitä esiintyy luonnonvaraisena kaikissa maailman merissä. Itämeressä elää vakituisesti yksi meduusalaji, korvameduusa. Suurin osa meduusoista on ihmisille vaarattomia, ja nämä merten ballerinat ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen.