Pikkupoika on huikea matikkanero – pystyisitkö itse samaan?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Matemaattisesti erityislahjakkaat ihmiset ovat kummastuttaneet tavallisia ihmisiä kautta aikojen. He saattavat laskea monimutkaisia laskusuorituksia päässään. Filippiineillä asuu Gerald-niminen poika, joka ratkoo neliöjuuria nopeasti ilman taskulaskinta.

YouTube
YouTube

Santo Tomasin yliopiston opiskelija Chelsea Mae S. Luzanta tapasi Geraldin Dapitan-kaupungin kadulla. He luettelivat pikkupojalle numeroita ja pyysivät, että lapsi vastaisi numeron neliöjuuren. Neliöjuuri on luku, joka itsellään kertoen muodostaa luvun. Esimerkiksi luvun 25 neliöjuuri on 5, koska 5 x 5 = 25.

On uskomatonta, että Gerald osaa laskea hänelle sanottujen lukujen neliöjuuret päässään ja erittäin nopeasti. Neliöjuurta on käytetty jo vanhojen sivilisaatioiden parissa laskuoperaationa kaupan ja rakentamisen apuna. Neliöjuuret olivat suosiossa etenkin muinaisen Mesopotamian alueella.