Apina otti selfien – Wikipedia ei suostu poistamaan kuvaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valokuvien tekijänoikeudet kuuluvat lähes poikkeuksetta kuvaajalle. Nyt eräs luontokuvaaja on joutunut eriskummalliseen kiistaan, kun hän vaatii Wikipediaa poistamaan verkosta valokuvan, jonka apina otti häneltä varastamallaan kameralla. Kuvan tekijänoikeudet kuuluvat siis apinalle.

Wikipedia
Wikipedia

Luontokuvaaja David Slater oli kuvausmatkalla Indonesiassa, kun hän kuvasi sukupuuton partaalla olevia apinoita lähietäisyydeltä. Välit apinoihin olivat niin hyvät, että apinat tulivat kuvaajan luokse. Eräänä päivänä eräs apinoista otti kameran, suuntasi sen itseensä ja painoi laukaisinta, Mirror Online uutisoi.

Sittemmin kuva päätyi verkkoon ja Wikipediaan, jolle kuvaaja esitti vaatimuksen poistaa kuva, koska hänellä on siihen tekijänoikeus. Lisäksi luontokuvaaja vaatii Wikipediaa maksamaan 13.000 euron oikeudenkäyntikulut. Slater ei kuitenkaan ikuistanut kuvaa itse, vaan sen teki apina. Vakiintuneen tavan mukaan myös kuvan tekijänoikeus kuuluu siis apinalle. Apina ei ole vielä ottanut yhteyttä Wikipediaan kuvan poistamiseksi, joten kuva on edelleen verkossa.