91 prosenttia välttää ulostamista yleisessä vessassa: ”Epäterveellistä pidättää!”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava syöpämuoto. Kakkajutut eivät siis ole ollenkaan turhia. Silti moni häpeilee vieraassa vessassa käymistä, vaikka olisi todella iso kakkoshätä. Tämä ei ole terveellistä.

Ruoansulatusongelmista valistava Love Your Gut -kampanja paljastaa, että 91 prosenttia briteistä on välttänyt julkisessa vessassa ulostamista. Suurin pelko on tarpeiden teon jälkeen syntyvä haju. Kyselystä paljastui myös se, että 75 prosenttia välttelee kauppakeskusten, ravintoloiden tai jopa ystäviensä vessoja isossa hädässä. Yli puolet odottaa puolisen vuotta, ennen kuin kehtaa käydä kakkosasialla uuden kumppanin asunnon vessassa.

Vessahätä on kuitenkin suoliston tapa ilmoittaa tarpeesta ja osa terveellistä elämää. Kakkosasiaa ei saisi pidättää koskaan. Sen sijaan ihmisten tulisi olla tietoisia, että heidän ulosteensa määrittelee hyvin pitkälle myös teveyden tason. Kerroimme taannoin, että jo yhdellä vilkaisulla ihmisen ulosteesta voi selvitä paljon asioita, ja jokaisella kerralla kannattaa kiinnittää huomiota väriin, muotoon ja koostumukseen.

Myös haju paljastaa paljon, sillä jos vessassa haisee kammottavalta jokaisen käyntikerran jälkeen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ulosteen ei tule tuoksua ruusuille, mutta erittäin voimakas ja paha haju on merkki siitä, että jokin on vinossa suoliston tasapainossa. Peräpään ongelmat saa parhaiten kuntoon oikeanlaisella ruokavaliolla, johon kuuluu monipuolisesti kuituja ja vettä. Myös liikunta tasapainottaa vatsaa. Suolisto-ongelmat eivät ole leikin asia ja ne vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.