Jamie Oliver vapaakauppasopimuksesta: ”Karsinogeeneja lihatuotteisiin”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Euroopan unioni neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa vapaakauppasopimuksesta, joka toteutuessaan siirtäisi Suomen eduskunnan päätäntävaltaa Suomen asioista suurille amerikkalaisyrityksille. Yritykset voisivat esimerkiksi vaatia Suomen valtiota korvaamaan saamatta jääneitä voittomiljardejaan. Suomessa erityisesti Alexander Stubb liputtaa avoimesti sopimuksen puolesta.

Taannoin 48 suomalaistutkijaa ilmoitti olevansa huolissaan sopimuksesta ja sen vaikutuksesta Suomen demokratiaan. Tilannetta ei ole parantanut se, että neuvotteluja käydään salassa. Nyt brittitähti Jamie Oliver on nostanut vapaakauppasopimuksen esiin huolestuneena sen dramaattisista vaikutuksista ruokaan.

Maailmankuulun julkkiskokin mukaan sopimuksen syntyminen toisi eurooppalaisten ruokakauppojen hyllyille amerikkalaisten suuryritysten lihatuotteet, jotka sisältävät kasvuhormoneja ja syöpää aiheuttavia torjunta-aineita. Ne on nykyisin kielletty Euroopan unionin alueella, mutta sopimus purkaisi kiellon.

Oliver kertoi The Times -lehdelle, että vapaakauppasopimuksen syntyminen olisi erittäin haitallista sekä ihmisten terveydelle että paikallisille yrityksille ja maanviljelijöille.

– Meillä lihassa ei ole hormoneja, sillä ne on kielletty. Yhdysvalloissa niitä ei ole kielletty. Meillä ei ole lihassa satoja myrkkyjä ja torjunta-aineita, jotka on tutkimuksissa osoitettu karsinogeeneiksi. Yhdysvalloissa on. Heidän lakinsa ja terveysmääräyksensä eivät ole lähelläkään meidän vastaaviamme, Jamie Oliver kertoi.