Kyselytutkimus paljasti pettämisen taustat

Lifestyle · Stara.fi

Uskottomuus parisuhteessa on noussut viime vuosina aikaisempaa enemmän tapetille, koska sen harrastamiseksi on avattu jopa erilaisia verkkopalveluita varatuille ihmisille. Nyt deittipalvelu Eliittikumppanin kyselytutkimus on selvittänyt pettämisen taustoja.

Pettämistä on sekä fyysistä että emotionaalista. Peräti 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaisnaisista oli sitä mieltä, että olisi pahempaa, jos kumppani rakastuisi toiseen ihmiseen ja pettäisi emotionaalisesti harrastamatta fyysisesti seksiä toisen kanssa. Miehien suhteen tilanne oli hieman tasaisempi. 57 prosenttia miehistä piti emotionaalista pettämistä pahempana kuin fyysistä.

Sama määrä miesvastaajista on aina ollut uskollisia, luotettavia kumppaneita parisuhteessa. 29 prosenttia kyselyyn vastanneista miehistä on joskus pettänyt, mutta ei tekisi samaa enää uudestaan. Naisista 54 prosenttia kertoi olleensa uskollinen. 36 prosenttia vastanneista naisista on joskus pettänyt, mutta katuu sitä.

Tutkimuksessa syrjähyppyihin syyllistyneitä naisia oli yhteensä noin 45 prosenttia vastaajista ja miehiä noin 42 prosenttia. Uskollisuuden arvostamisessa ero oli suurempi, sillä naisista 66,7 prosenttia arvostaa uskollisuutta. Miehillä luku on 53,6 prosenttia. Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan nähden suomalaisilla oli alhaisin arvostus uskollisuutta kohtaan.

Tutkimukseen vastanneista miehistä 50 prosenttia ilmoitti pettämisen syyksi, että ”Se vain tapahtui”. Seuraavaksi tulivat halu harrastaa seksiä jonkun toisen kanssa sekä kyllästyminen omaan parisuhteeseen. Vain harva vastaajista katsoi pettäneensä sen takia, että olisi rakastunut toiseen. Naisten yleisimmät syyt pettämiseen olivat joko kyllästyminen parisuhteeseen ja ”Se vain tapahtui”. Kolmanneksi yleisin syy oli toiseen rakastuminen.

Vastaajilta kysyttiin myös mitä he tekisivät, jos parisuhde olisi nyt kriisissä. Alle kolme prosenttia harkitsi uskottomutta ja miltei 90 prosenttia päättäisi vaikeuksissa olevan suhteen. Vaikka uskottomuus sattuu, yllättäen 88 prosenttia vastanneista ei lähtisi kostamaan syrjähyppyä. Kolme henkilöä käsittävät suhteet ja avoimet suhteet eivät saa suomalaisilta lämmintä vastaanottoa. Vastanneista vain noin 15 prosenttia kertoi omaavansa kokemusta suhteesta, jossa oli kolme osapuolta. Tutkimuksen mukaan 93 prosenttia vastaajista kieltäytyisi kolmen hengen suhteesta. Avoimen suhteen sijasta peräti 75 prosenttia sinkuista odottaa romanttisesti Sitä Oikeaa.