Kynsilakka paljastaa raiskaushuumeen drinkistä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yksi yleisimmin käytetyistä raiskaushuumeista on GHB, eli gammahydroksivoihappo. GHB:n lisäksi laseihin saatetaan laittaa Rohypnolia. Ravintoloissa, yökerhoissa ja baareissa täytyy pitää lasia näköetäisyydellä, että kukaan epärehellinen henkilö ei pääse panemaan juomaan mitään sinne kuulumatonta.

undercovercolors26082014

GHB:tä, eli gammaa, voi liikkua sekä nestemäisenä että jauheena, joten tavallisesti sen huomaaminen drinkissä on lähes mahdotonta. Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kätevän aineen, joka paljastaa juomassa olevan raiskaushuumeen. Tuote on kynsilakka nimeltään Undercover Colors.

Aiemmin huumausaineiden havaitsemiseksi piti käyttää erillisiä nesteitä tai jauheita paljastimina. Tässä tapauksessa riittää, että kastaa sormensa drinkkiin ja pyörittelee sitä hetken aikaa juomassa. Mikäli kynnessä oleva kynsilakka vaihtaa väriä, on drinkkiin pantu huumausaineita, Engadget-sivusto uutisoi.

Kerroimme taannoin, että Singaporen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet nesteen, joka paljastaa juomassa olevan GHB-huumeen. Naiset voivat lisätä nestettä juomaan ja katsoa, muuttuuko drinkki hohtavaksi. Drinkin väritys muuttuu alle puolessa minuutissa. GHB on keskushermostoa lamaannuttava aine, ja sen haittavaikutuksina esiintyy huimausta, sekavuutta ja väsymystä. Huumeen nauttiminen saattaa lopulta johtaa tajuttomuuteen ja jopa kuolemaan.