Nyt se on varmaa! Musiikkimaulla suuri merkitys parisuhteisiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sinkkujen kannattaa hakeutua suosikkiyhtyeensä keikalle katsastamaan tarjontaa, sillä suurella todennäköisyydella tällöin on helpompi löytää samalla aaltopituudella ainakin musiikillisessa mielessä oleva ihminen. Nyt on tutkittu sekin, että parhain kemia on samanlaista musiikkia kuuntelevilla pareilla.

Kärjistettynä voidaan sanoa, että musiikkimaku panee ihmiset tiettyihin kategorioihin, vaikkakin tyylien väliset raja-aidat ovat kaatuneet viime vuosina merkittävästi. Nykyisin sekoitetaan sujuvasti keskenään poppia, räppiä ja rokkia sekä näiden eri alatyylejä. Cambridgen ja Teksasin yliopistot ovat tutkineet musiikkimaun vaikutusta parien väliseen kemiaan.

Musiikilla on tärkeä paikka ihmisten elämässä, ja vaikka ei olisikaan niin sanottu otsa kurtussa musiikkiin suhtautuva kriittismielinen yhden tyylin puolesta puhuja, voi henkilön persoonallisuuden määritellä helposti sen mukaan kuunteleeko hän Mambaa vai Mastodonia. Esimerkiksi kirjoilla, vaatteilla, ruoalla, elokuvilla tai televisio-ohjelmilla ei ole yhtä vahvaa vaikutusta persoonallisuuteen.

Tutkimustulos julkaistiin Message in a Ballad -nimisessä artikkelissa. Siinä tutustutettiin 60 ihmistä toisiinsa. Kuuden viikon jälkeen parhaimpia suhteita syntyi saman musiikkimaun kannattajille. Esimerkiksi Grateful Deadin fanin oli vaikea löytää yhteyttä Katy Perryä kuunnelleen kanssa. Sen sijaan esimerkiksi Pink Floydin ja Led Zeppelinin fanit löysivät helpommin yhteisen sävelen.

Kumppania valitessa tulee ottaa huomioon myös se, että sama musiikkimieltymys antaa yhteisen aihealueen rakkauteen, ja toisinaan siitä voi muodostua yksi suurin yhdistävä tekijä. Voi olla esimerkiksi hankalaa keskustella The Doorsin monimuotoisuudesta henkilön kanssa, jonka mielestä kaupallisen räpin sanoma on syvä ja sielukas.