Vyötärö paljastaa kuinka pitkään elät

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lihavuutta on monenlaista. Osa ihmisistä paisuu joka puolelta vartaloa kuin vappupallo, toisilla rasvaa kertyy vain tiettyihin ongelmakohtiin. Suurin vaara on kuitenkin niillä, jotka kerryttävät tasaiseen tahtiin ylimääräistä vyötärönsä seudulle.

Omenavartalolla varustetut ihmiset kuolevat muita aiemmin. Lontoon yliopistossa on todettu, että ihmisen terveydellä ja vyötärönympäryksellä on selkeä yhteys toisiinsa. Vyötärönympäryksen tulisi olla alle puolet pituudesta. Toisin sanoen, jos pituutta on 164 senttimetriä, tulisi vyötärön olla alle 82 senttimetriä.

Syy on vatsan ja sisäelinten ympärille kerääntyvässä rasvassa. Keskivartalolihavuus saattaa johtua hyvin usein metabolisesta oireyhtymästä, joka nostaa myös riskiä saada sydän- ja verisuonisairauksia.

Karkeasti sanottuna jokainen ylimääräinen keskivartalon tuuma lyhentää elinikää yhtä monella vuodella. Tohtori Margaret Ashwell ei tuijottelisi ihmisten painoindekseihin ja kilomääriin. Sen sijaan paras liikalihavuuden mittari on hänen mukaansa ihmisten ympärysmitoissa, Mirror-lehti uutisoi.