Pikkupoika sai Iron Man -proteesin toimintakyvyttömän kätensä tilalle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

3D-tulostinta käytetään laajalti jo lääketieteen ja taiteen parissa. Tekniikasta ovat innostuneet myös esimerkiksi kotikutoisten aseiden valmistajat sekä arkkitehdit ja talonrakentajat. Uutisoimme taannoin miehestä, jolle 3D-tulostettiin kallon osa hänen menetettyään kolmasosan omastaan onnettomuuden seurauksena.

YouTube
YouTube

Nyt kolmevuotias havaijilaispoika on puolestaan saanut 3D-tulostimen ansiosta näyttävän proteesin syntymästä saakka toimintakyvyttömänä olleen kätensä tilalle. Rayden Kahae kärsii vammasta, jossa sormet eivät ole kehittyneet hänen käteensä kunnolla.

Raajaproteesit ovat aikaisemmin maksaneet jopa kymmeniä tuhansia euroja, mutta 3D-tulostimien ansiosta myös matalatuloiset voivat hankkia niitä. Rayden Kahaen isoäiti luki internetistä 3D-tulostettuja keinoraajoja valmistavasta ja voittoa tavoittelemattomasta E-Nable-yrityksestä.

Vapaaehtoisvoimin lahjoituksilla toimiva E-Nable toimitti havaijilaispojalle keinotekoisen käden ilmaiseksi. Rayden kutsuu itse uutta rajaansa Iron Man -kädeksi samannimisen supersankarin mukaan. Jopa proteesin väritys on keltamusta, aivan kuten Iron Manin robottipuku.