Syntymän mikrosalaisuudet paljastuvat dokumentissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viimeisen 30 vuoden aikana ihmisten tapa synnyttää on muuttunut voimakkaasti. Jotkut huipputieteilijät varoittavat, että näillä muutoksilla saattaa olla vakavat seuraamukset lastemme tulevaisuuteen. Asiaa käsittelee 20. syyskuuta ensi-iltansa saava MicroBirth-dokumentti.

YouTube
YouTube

Englantilaisten ja pohjoisamerikkalaisten tutkijoiden mukaan nykyaikaiset synnytystavat saattavat olla häiritsemässä biologisia prosesseja tehden lapsista herkempiä kehittämään sairauksia myöhemmin elämässään. Tuoreet tutkimukset osoittavat, että keisarinleikkauksella syntyneillä vauvoilla on 20 prosenttia suurempi riski saada astma tai ykköstyypin diabetes.

Yhtä kohonnut riski liitty ylipainoon, mutta hieman vähemmän koholla on riski saada gastrointestinaalisia sairauksia, kuten Chronin tauti tai keliakia. Kaikki nämä sairaudet liittyvät immuunipuolustusjärjestelmään. Dokumentissa tutkijat spekuloivat, että vauvan syntyminen keisarinleikkauksella saattaa muuttaa kriittistä hyvän bakteerikannan siirtämistä äidiltä vauvalle, eikä vauvan puolustusjärjestelmä kehity täyteen potentiaaliinsa.

– Maailman terveysjärjestö on todennut, että tarttumattomat taudit ovat saavuttaneet epidemisia tasoja. Johtavat taloustieteilijät ovat ennustaneet, että vuoteen 2030 mennessä tämän epidemian hoitokustannukset voisivat aiheuttaa maailmanlaajuisen terveydenhuoltojärjestelmien konkurssin, dokumentin toinen ohjaaja Alex Wakeford toteaa.