Hasselpähkinät uhkaavat loppua maailmasta – pähkinävoihimo syynä

Ruoka · Annika Kela

Hasselpähkinävoi on monikäyttöinen herkku, joka sopii moneen ruokaan. Jotkut syövät sitä jopa suoraan purkista. Suomessa Nutella-hasselpähkinävoita ei ehkä löydä jokaisesta aamupalapöydästä, mutta muualla maailmassa se on erittäin suosittua.

Vuosien varrella hasselpähkinävoin suosio on kasvanut jopa niin suureksi, että hasselpähkinät uhkaavat loppua kokonaan. Hasselpähkinöiden tuotannon kasvattaminen on hidas prosessi. Pähkinöiden viljeleminen ei ole helppoa ja pähkinäsatoihin vaikuttavat muun muassa ilmastonmuutokset. Parin viimeisen vuoden aikana pähkinöiden hinta on tuplaantunut, koska satoa ei ole saatu tarpeeksi.

Nutella-pähkinävoin valmistaja Ferrero on ryhtynyt toimenpiteisiin. Asiantuntijoita on palkattu kehittämään uusi hasselpähkinälaji, joka ei ole niin herkkä ilmastossa tapahtuville muutoksille. Hasselpähkinävoita hamstraavat ihmiset joutuvat varautumaan hintojen nousuun siihen asti, kunnes ratkaisu pähkinäpulaan löydetään.