Roskisdyykkari elää herroiksi – ruokaa enemmän kuin tarpeeksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kulutusjuhlan ylläpitämä yhteiskunta heittää päivittäin roskikseen tonneittain käyttökelpoista ruokaa ja tavaraa. Roskisten kaiveleminen, eli dyykkaaminen, ei välttämättä ole vain köyhien ja kodittomien puuhaa – osa ihmisistä hyödyntää muiden jätteitä ekologisen ajattelutavan nimissä.

YouTube
YouTube

Yksi heistä Rob Greenfield, joka on ottanut elämäntehtäväkseen valistaa maailmaa törkeästä ruoan haaskaamisesta. Pelkästään Yhdysvalloissa tuotetaan ruokaa kaksi kertaa enemmän kuin sille olisi tarvetta.

Greenfield päätti polkupyöräillä Yhdysvaltojen halki ja elää matkan aikana pelkästään roskiksista löytyvän ruoan avulla. Hän selvisi missiosta kunnialla. Hän esittelee videollaan pelkästään yhdestä säiliöstä löytämiään ruokia – niillä ruokkisi useamman perheen yhden viikonlopun ajan.

Ruoan poisheittäminen johtuu usein asenteista ja erilaisista säädöksistä. Suomen Kuluttajaliiton mukaan suomalaiset heittävät syömäkelpoista ruokaa roskikseen vuosittain 125 euron edestä. Samalla summalla nelihenkinen perhe kävisi vuoden aikana kahdeksan kertaa elokuvissa.